Връщане на стоки и Рекламации

Клиентът има право да откаже получаването на заявената за покупка от него стока съгласно чл.125 и чл.126 от ЗЗП когато тя му е доставена при едно от следните условия:

1. Доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента и това може да се установи чрез обикновения й преглед.

2. Цената, която Клиента трябва да заплати за стоките, не съответства на дължимата цена. Крайната цената за доставка, се определя в офис на Спиди АД или Еконт АД.

3. Когато доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента стока.

Клиентът има право да заяви подмяна на размер или артикул, фигуриращ в първоначо заявената стока в поръчката му. В този случай е необходимо да заяви желанието си, писмено (по e-mail) или устно (по телефон), в срок не по-дълъг от 14 работни дни (Клиента НЕ заплаща транспортни разходи за рекламации).

4. Клиентът има право в срок не по-дълъг от 14 работни дни да върне получената стока (Клиента НЕ заплаща транспортни разходи за рекламации). Връщането се допуска при следните условия:

• Заявката за връщане на стоката е подадена писмено на посочения от ТЪРГОВЕЦА електронен адрес за кореспонденция в страницата за Контакти , в срок не по-дълъг от 14 работни дни, считано от датата на получаване на поръчката. Заявката трябва да съдържа: трите имена на клиента/титуляра на сметката,телефон за връзка,лична банкова сметка на клиента, на която да бъде възстановена заплатената от клиента сума за стоката

• Стоката е в добър търговски вид, оригинална опаковка, с оригинални етикети, придружена от оригиналните документи, издадени от СпортЛик– фактура, касов бон, гаранционна карта (ако е била издадена такава);

• Клиентът съгласува с представител на СпортЛик адреса, на който СпортЛик желае да получи обратно стоката;

• СпортЛик си запазва правото да не възстанови заплатената от клиента сума, в случай на нарушено едно или повече условия за връщане на стока.

5. Срок за въстановяване на суми платени с карта или наложен платеж.

- Съгласно разпоредбите на ЗЗП, СпортЛик възстановява на клиента платената сума в срок до 14 дни от датата, на която клиентът е упражнил правото си на връщане на стоката.